sobota 25. února 2017 05:31 Jazyk: ČeskyEnglish Podrobné vyhledávání

Home > Pro média > Tiskové zprávy

Důrazné varování: Prověřujte si kontakty na online prodejce

(Praha, 7. února 2017) Mnoho spotřebitelů stále přichází o své peníze proto, že nakupují v e-shopech, které neuvádějí žádné kontaktní údaje ani podmínky nákupu. Přitom jde o základní znak podvodu nebo neférových obchodníků, kteří zaplacené zboží buď nepošlou vůbec, nebo v nízké kvalitě. Při Dni bezpečnějšího internetu, který letos připadá na 7. února, Evropské spotřebitelské centrum varuje: kdo nenabízí existující kontaktní adresu, není důvěryhodný.

Lyžařská sezona

(Ústí nad Labem, 3. února 2017) Letošní zimní sezona milovníkům lyžování a dalších zimních sportů přeje. Stejně tak jsou na tom i restaurační zařízení a další služby, které návštěvníci hor hojně využívají. Česká obchodní inspekce každoročně kontroluje turisticky zajímavé cíle. Tentokrát se inspektoři Ústeckého a Libereckého kraje zaměřili na lyžařská a turistická střediska v Krkonoších a Krušných horách. Z devatenácti kontrolovaných subjektů pochybily pouze dva.

Finanční správa a ČOI dementují článek Deníku

(Praha, 31. ledna 2017) Finanční správa se ostře ohrazuje proti tvrzením, uvedeným v článku, že pokud podnikatel zavede speciální desetikorunový poplatek za vystavení účtenky, je to v pořádku. Čtenář tak může nabýt dojmu, že vybírání poplatku za vystavení účtenky je v souladu se zákonem. Tak tomu ale rozhodně není. Vystavení účtenky je zákonnou povinností podnikatele a zákon o evidenci tržeb neumožňuje, aby bylo vydání účtenky zákazníkovi podmíněno zaplacením jakéhokoli poplatku. Žádné „dobrozdání“ v tomto směru ze strany Finanční správy ani ze strany Ministerstva financí nikdy nikomu nebylo vydáno.

Když bezpečností zábrana není bezpečnostní

(Brno, 31. ledna 2017) Bezpečné pomůcky určené dětem jsou často praktickým pomocníkem pro všechny rodiče, kteří chtějí své děti ochránit před případnými úrazy. Česká obchodní inspekce se tentokrát zaměřila na kontrolu bezpečnostní zábrany pro děti do 2 let, která může při běžném používání ohrozit jejich zdraví a bezpečnost. V tomto případě, zábrana TEC TAKE, nevyhověla požadovaným parametrům.

Moravské vinotéky v hledáčku ČOI

(Olomouc, 30. ledna 2017) Nákup vín přímo z vinoték je u Čechů velice populární. Mnoho konzumentů i labužníků předpokládá, že víno z vinotéky je kvalitní a obvykle je nabízeno obchodníkem, který této problematice rozumí a dodržuje všechny náležitosti, které s tímto prodejem souvisí. Česká obchodní inspekce Moravskoslezského a Olomouckého kraje uskutečnila v průběhu minulého roku 45 kontrol právě v regionu, který je mimo jiné také vinařskou oblastí. Nedostatky byly zjištěny téměř v padesáti procentech.

Česká okna a dveře v testech ČOI prošly

(Praha, 24. ledna 2017) Česká obchodní inspekce průběžně kontroluje dodržování zákonných parametrů stavebních výrobků. Naše republika se v rámci mezinárodních aktivit skupiny pro spolupráci dozoru nad stavebními výrobky zúčastnila výzvy ke společnému dozoru nad trhem s několika dalšími členskými státy EU. Společná výzva se týkala kontroly oken podle harmonizované normy, která je povinná pro okenní a dveřní výplně. Na základě podkladů navržených touto skupinou byl ČOI vypracován projekt, jehož obsahem je kontrola a dozor těchto produktů dle ČSN. Výsledky kontrol prokázaly, že okna a dveře vyrobená mimo Českou republiku, nevyhovují. Jako jediný obstál český výrobek, který splnil všechny požadované normy.

Kontrola pyrotechnika

(Praha, 20. ledna 2016) Česká obchodní inspekce v průběhu měsíce prosince 2016 na celém území ČR provedla množství kontrolních akcí, které byly opět zaměřené na dodržování zákona o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi a zákona o ochraně spotřebitele. ČOI provedla celkem 234 kontrol s nabídkou pyrotechnických předmětů. Nedostatky byly zjištěny více než ve třetině z nich. „Z prosincových kontrol vyplynulo, že každý třetí prodejce nedodržuje právní předpisy, které se týkají nabídky, prodeje, skladování a zacházení s pyrotechnickými výrobky. Dále přetrvává četné porušování zákona o ochraně spotřebitele. Vzhledem k tomu, že se jedná o problematiku, která se bezprostředně týká bezpečnosti a zdraví spotřebitele, bude ČOI tyto kontroly důsledně provádět i v tomto roce,“ řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.