pondělí 24. července 2017 18:35 Jazyk: ČeskyEnglish Podrobné vyhledávání

Home > Pro média > Tiskové zprávy

Mimořádné kontroly ČOI na brněnských ohňostrojích Ignis Brunensis 2017

(Brno, 23. června 2017) V závěru května a především pak v měsíci červnu se každým rokem v Brně koná mezinárodní soutěžní festival ohňostrojů IGNIS BRUNENSIS. Pro návštěvníky dvacátého ročníku je připraveno mimo ohňostrojů také bohaté občerstvení. ČOI uskutečnila dne 14. června 2017 na této akci mimořádnou kontrolu zaměřenou na dodržování zákona o ochraně spotřebitele. Ze čtrnácti kontrolovaných restaurací a stánků nevyhovělo pět.

Internetoví podvodníci zneužívají i značku Airbnb

(Praha, 20. červen 2017) Lidé se na internetu setkávají s podvodnými inzeráty na ubytování v soukromí, které se zaštiťují názvem společnosti Airbnb. Cílem ale není nikoho ubytovat, ale vylákat částky v řádech desetitisíců korun. Tyto případy lze rozpoznat, údajní ubytovatelé totiž nepostupují podle pravidel uvedené platformy, jak upozorňuje Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci.

Reklamovat můžete i služby u kadeřníka

(Liberec, 19. červen 2017) Spotřebitel má nejen nárok na reklamaci zboží, ale i na reklamaci poskytovaných služeb. A to platí i u kadeřníka. Na základě podnětu nespokojené spotřebitelky se Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje zaměřila na kontrolu podnikatelky, která nabízí služby kadeřnictví, manikúry a pedikúry. Šetřením bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele, kdy spotřebitelka, která podala reklamaci na kadeřnické služby, k ní neobdržela písemné potvrzení.

I zboží z bazaru a zastavárny můžete reklamovat

(Praha, 16. červen 2017) Nejen u obchodníků v klasických obchodech, ale i u provozovatelů bazarů a zastaváren může kupující uplatňovat reklamaci bazarového zboží. Česká obchodní inspekce provedla v 1. čtvrtletí tohoto roku 174 kontrol bazarů a zastaváren a nedostatky zjistila u 112 (65%). Nejčastěji byly porušovány informační povinnosti, konkrétně ustanovení o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva reklamovat zakoupené zboží. „Z výsledků kontrol ČOI vyplývá, že vedle zjištěných nedostatků se objevují i pozitivní signály. Všichni kontrolovaní prodejci v tomto období dodržovali zákon č. 247/2006 Sb. Ten obchodníkům v bazarech a zastavárnách ukládá zákaz nákupu a prodeje veškerých použitých výrobků a výrobků bez nabývacích dokladů, včetně toho, že prodejci dodrželi zákaz přijímání těchto výrobků do zástavy v noční době, konkrétně mezi 22.00 a 06.00 hodinou,“ říká ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Mimořádná kontrola prodejců na Broumovsku

(Hradec Králové, 15. červen 2016) Na konci měsíce května se uskutečnila mimořádná společná akce regionálních úřadů Královéhradeckého a Pardubického kraje, která byla zaměřená na kontrolu provozoven v maloobchodní síti, restauracích, provozovatelů taxislužby a pohonných hmot u vybraných čerpacích stanic. Celkem se uskutečnilo 15 kontrol a v 9 provozovnách bylo zjištěno nedodržení právních předpisů. Jednalo se především o porušení zákona o ochraně spotřebitele a zákona o technických požadavcích na výrobky.