úterý 28. března 2017 19:51 Jazyk: ČeskyEnglish Podrobné vyhledávání

Home > Pro média > Tiskové zprávy

PHM - 2016

(Praha, 10. února 2017) ČOI v průběhu celého roku vyhodnocuje jakost pohonných hmot u čerpacích stanic na území České republiky. V roce 2016 odebrala celkem 2 549 vzorků. Stanoveným jakostním požadavkům neodpovídalo 28 vzorků, což představuje 1,1 procento. Během celoročního měření inspektoři zaznamenali kolísaní v kvalitě odebraných vzorků. Nejvyšší množství nevyhovujících vzorků bylo zjištěno v měsíci červnu. Nejnižší pak v měsíci červenci, listopadu a prosinci. Zákaz prodeje pohonných hmot byl vydán téměř na 140 tisíc litrů pohonných hmot v celkové hodnotě více než 3,7 milionů korun. „Kvalita pohonných hmot se v posledních dvou letech drží téměř na stejné úrovni. V roce 2015 nevyhovělo jakostním požadavkům 1,2 % odebraných vzorků, což bylo jen o desetinu procenta více než v roce 2016,“ uvedl k závěrečné zprávě za rok 2016 ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Za chybějící display na pokladně nehrozí pokuta od ČOI

(Praha, 9. února 2017) Česká obchodní inspekce je v posledních dnech zaplavena dotazy podnikatelů, zda budou inspektoři pokutovat prodejce, pokud by jejich pokladna nebyla vybavena zákaznickým displejem umožňujícím spotřebitelům kontrolovat markované položky. Podnikatelé tak reagují na zprávu Hospodářské komory (http://www.komora.cz/aktualni-zpravodajstvi/tiskove-zpravy/tiskove-zpravy-2017/podnikatele-se-nenapojuji-na-eet-spravne-hrozi-jim-pokuty-a-uniky-citlivych-obchodnich-dat.aspx), kterou následně převzala další média včetně České tiskové kanceláře (http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/hk-rade-podnikatelu-hrozi-kvuli-rychlemu-napojeni-na-eet-sankce/1446962). Tato informace není správná, podnikatelům totiž za chybějící zákaznický display pokuta od České obchodní inspekce nehrozí.

Důrazné varování: Prověřujte si kontakty na online prodejce

(Praha, 7. února 2017) Mnoho spotřebitelů stále přichází o své peníze proto, že nakupují v e-shopech, které neuvádějí žádné kontaktní údaje ani podmínky nákupu. Přitom jde o základní znak podvodu nebo neférových obchodníků, kteří zaplacené zboží buď nepošlou vůbec, nebo v nízké kvalitě. Při Dni bezpečnějšího internetu, který letos připadá na 7. února, Evropské spotřebitelské centrum varuje: kdo nenabízí existující kontaktní adresu, není důvěryhodný.

Lyžařská sezona

(Ústí nad Labem, 3. února 2017) Letošní zimní sezona milovníkům lyžování a dalších zimních sportů přeje. Stejně tak jsou na tom i restaurační zařízení a další služby, které návštěvníci hor hojně využívají. Česká obchodní inspekce každoročně kontroluje turisticky zajímavé cíle. Tentokrát se inspektoři Ústeckého a Libereckého kraje zaměřili na lyžařská a turistická střediska v Krkonoších a Krušných horách. Z devatenácti kontrolovaných subjektů pochybily pouze dva.

Finanční správa a ČOI dementují článek Deníku

(Praha, 31. ledna 2017) Finanční správa se ostře ohrazuje proti tvrzením, uvedeným v článku, že pokud podnikatel zavede speciální desetikorunový poplatek za vystavení účtenky, je to v pořádku. Čtenář tak může nabýt dojmu, že vybírání poplatku za vystavení účtenky je v souladu se zákonem. Tak tomu ale rozhodně není. Vystavení účtenky je zákonnou povinností podnikatele a zákon o evidenci tržeb neumožňuje, aby bylo vydání účtenky zákazníkovi podmíněno zaplacením jakéhokoli poplatku. Žádné „dobrozdání“ v tomto směru ze strany Finanční správy ani ze strany Ministerstva financí nikdy nikomu nebylo vydáno.

Když bezpečností zábrana není bezpečnostní

(Brno, 31. ledna 2017) Bezpečné pomůcky určené dětem jsou často praktickým pomocníkem pro všechny rodiče, kteří chtějí své děti ochránit před případnými úrazy. Česká obchodní inspekce se tentokrát zaměřila na kontrolu bezpečnostní zábrany pro děti do 2 let, která může při běžném používání ohrozit jejich zdraví a bezpečnost. V tomto případě, zábrana TEC TAKE, nevyhověla požadovaným parametrům.

Moravské vinotéky v hledáčku ČOI

(Olomouc, 30. ledna 2017) Nákup vín přímo z vinoték je u Čechů velice populární. Mnoho konzumentů i labužníků předpokládá, že víno z vinotéky je kvalitní a obvykle je nabízeno obchodníkem, který této problematice rozumí a dodržuje všechny náležitosti, které s tímto prodejem souvisí. Česká obchodní inspekce Moravskoslezského a Olomouckého kraje uskutečnila v průběhu minulého roku 45 kontrol právě v regionu, který je mimo jiné také vinařskou oblastí. Nedostatky byly zjištěny téměř v padesáti procentech.