sobota 27. května 2017 06:24 Jazyk: ČeskyEnglish Podrobné vyhledávání

Home > Pro média > Tiskové zprávy

Velikonoce - zavřeno

(Praha, 18. dubna 2017) Tři prodejci o Velikonocích porušili zákon o prodejní době. Česká obchodní inspekce v souvislosti se zákonem č. 223/2016 Sb., o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, provedla o Velikonočním pondělí 17. dubna 2017 celkem 279 kontrol. Tři prodejci tento zákon porušili a prodávali v provozovnách, ve kterých neměl být dle uvedeného zákona v tento státní svátek realizován prodej. Ve všech třech případech se jednalo o kontroly na základě podnětů spotřebitelů. S těmito třemi prodejci povede Česká obchodní inspekce správní řízení, ve kterém se bude rozhodovat také o výši pokuty. Ze zákona lze uložit sankci až do výše 1 000 000 Kč, v případě opakovaného porušení až 5 000 000 Kč.

I na plese se může nalévat pod míru

(Liberec, 13. duben 2017) Odpolední čaje a plesy, které patří k vrcholům zimní společenské zábavy, ohlásily ukončení sezony. Pro svátečně naladěné účastníky obvykle bývá na těchto akcích připraveno občerstvení, které musí prodejce nabízet a účtovat v požadovaném objemu a hmotnosti. Česká obchodní inspekce Ústeckého a Libereckého kraje uskutečnila v únoru a březnu kontroly zaměřené právě na takové akce. Ze sedmnácti kontrol nevyhovělo třináct a byly uloženy pokuty ve výši 23 000 korun.

Internetový prodej - 2016

(Praha, 7. duben 2017) Nakupování přes internet se stalo přirozenou součástí spotřebitelského chování na českém trhu. Obliba on-line nákupů roste a v poslední době stále více i prodej zboží přes sociální sítě, aukční síně a zahraniční portály. Česká obchodní inspekce v roce 2016 uskutečnila 1 197 kontrol a porušení právních předpisů zjistila téměř v 90%, což je přibližně o 5% více než v roce 2015. V roce 2016 prodávající e-shopů nejvíce používali nekalé obchodní praktiky, neinformovali o uplatnění reklamace a neuváděli informace, které jim od února 2016 ukládá zákon, kdy spotřebitel musí být seznámen o subjektech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. „Vysoký poměr zjištěných nedostatků vyplývá, především ze skutečnosti, že pozornost inspektorů ČOI byla zaměřena na problémové internetové obchody, na jejichž praktiky a chování upozorňovali spotřebitelé, kteří se v průběhu celého roku na ČOI obraceli. Lze tedy předpokládat, že se nejedná o celkový stav elektronického obchodování v České republice,“ řekl ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

V únoru zachytila ČOI tři nevyhovující vzorky pohonných hmot

(Praha, 5. duben 2017) Česká obchodní inspekce i v roce 2017 pokračuje v kontrolách jakosti pohonných hmot. V měsíci únoru uskutečnila odběr 211 vzorků. Jakostním požadavkům nevyhověly tři vzorky pohonných hmot. Oproti měsíci lednu 2017 bylo zaznamenáno v únoru 2017 mírné zhoršení z 0,4% na 1,4%. Zákaz prodeje byl vydán celkem na více než 19 000 litrů Etanolu E 85 a motorové nafty v celkové hodnotě téměř 480 000 korun.

Padělky - 2016

(Praha, 5. dubna 2017) Česká obchodní inspekce zaznamenala v oblasti kontrol nabídky a prodeje padělků v roce 2016 meziroční nárůst zjištění o více než pět procent (5,2 %), kdy v roce 2015 se jednalo o zjištění padělaného zboží v 19,6 %, o rok později to bylo v 24,8 %. Rovněž i zajištěných padělků bylo téměř o 11 000 kusů více než v roce 2015. Celková hodnota zajištěných výrobků v cenách originálů pak byla přibližně o 106 milionů vyšší než v roce 2015. Podle sortimentu byly zajištěny v roce 2016 nejvíce padělky textilních výrobků a audio nebo video nosičů. Ze značek vedly padělky dětské hračky Minions a výrobce oblečení a doplňků Michael Kors. „I přestože ze strany ČOI probíhají důsledné kontroly zaměřené na nabídku, prodej, skladování výrobků nebo služeb porušujících některá práva duševního vlastnictví, byl oproti roku 2015 zaznamenán pěti procentní nárůst zjištění. Pravděpodobně má trh s falešnými produkty stále své zákazníky, kteří jsou ochotni toto zboží nakupovat,“ řekl Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

Hromadná kontrola prověřila podnikatele v Trutnově

(Hradec Králové, 3. duben 2017) V Trutnově proběhla hromadná kontrolní akce celkem pěti dozorových orgánů. Devět skupin postupně zkontrolovalo na 23 prodejců a také čerpací stanice ve městě. Průměrně u dvou z pěti kontrolovaných obchodníků zjistili inspektoři porušení zákona, nejčastěji šlo o neuvádění měrných cen v obchodech, ale také padělky, nesprávně označené hračky, nebo nedodržení deklarované míry podávaných nápojů.

Inspektoři ČOI prověřili bezpečnost atrakcí na Matějské pouti

(Praha, 31. březen 2017) Nejznámější a nejnavštěvovanější lidovou zábavou v naší republice je Matějská pouť, která je každoročně pořádána v jarních měsících v areálu Výstaviště Praha Holešovice. Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje technické prostředky, které jsou součástí nabídky atrakcí. Rovněž i v letošním roce uskutečnili akci, kdy u 11 provozovatelů kontrolovali 34 prostředků lidové zábavy. Nedostatky byly zjištěny u 7 provozovaných atrakcí.