pondělí 24. července 2017 18:40 Jazyk: ČeskyEnglish Podrobné vyhledávání

Home > Pro média > Tiskové zprávy

Internetové obchody a internetové podvody

(Praha, 19. listopad 2012) nejen klasické obchody se připravují na vánoční prodej, obchodně úspěšné týdny očekávají také e-shopy. Dobré jméno těch spotřebiteli vyhledávaných společností však kazí stovky malých internetových obchodů, které těží z nekalých obchodních praktik. Opět to potvrdily výsledky kontrol ČOI – z 259 kontrolovaných porušilo své povinnosti 202 prodejců. Bylo uloženo 174 pokut ve výši 1,25 mil. Kč. Kontroly pokračují.

Bilance letní sezóny - třetina obchodníků pokutována

(Praha, 14. listopad 2012) Zatímco léto a dovolená pro většinu z nás v podzimních dnech a s vidinou Vánoc za dveřmi zůstává vzpomínkou, Česká obchodní inspekce hodnotila výsledky kontrol podnikatelských aktivit v průběhu jara a léta na místech, která nejsou v jiných ročních obdobích veřejnosti přístupná, popřípadě je jejich provoz značně omezen. Inspektoři provedli od dubna do konce září téměř 1 300 kontrol na hradech a zámcích, služeb koupališť a jiných sportovních areálů, půjčoven sportovních potřeb, ubytovacích zařízení, restaurací nebo stánků s občerstvením, placených parkovišť a dalších služeb podobného druhu, které spotřebitelé v létě hojně využívají. Ve více než ⅓ z nich však se setkali s nepoctivostí, nebyli seznámeni s cenou nebo jim nebyl vydán doklad o koupi či službě. Na místě bylo uloženo na 400 pokut.

Zvukový medvídek nebezpečný pro malé děti

(Praha, 8. listopad 2012) Obchody se plní a předvánoční nákupní horečka je na spadnutí. Zájem je především o dárky pro děti. Ne všechny hračky jsou ale bezpečné a pro děti vhodné. Jednou z nich je roztomilý plyšový medvídek Love Mate vydávající různé zvuky, který však svou konstrukcí představuje pro děti riziko. Hračka má na zadní straně pod zipem umístěn reproduktor a pouzdro se 3 knoflíkovými bateriemi, které jsou snadno přístupné bez použití jakéhokoliv nástroje. Riziko, že dítě při hře s medvídkem zip i pouzdro otevře a baterie spolkne, je velmi reálné.

Stoprocentně poctivá polyesterová bavlna

(Ostrava, 7. listopad 2012) Podezření, že někteří výrobci nebo dovozci textilu neplní povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele, potvrdily kontroly inspektorů na severu Moravy. Textilní výrobky byly sice označeny údaji o materiálovém složení, to však vůbec neodpovídalo skutečně použitým materiálům. Laboratorním rozborem vzorků osmi druhů dámského a pánského ošacení opatřených všitou etiketou s deklarací „100% bavlna“ bylo prokázáno, že všechny kontrolované výrobky byly vyrobeny ze 100% polyesteru...

Padělky na tržnicích bývají před kontrolou ukryty

(Praha, 7. listopad 2012) Nabídka, prodej a skladování padělků je jednou z oblastí, dozorovaných Českou obchodní inspekcí průběžně po celý rok. Kontroly se týkají nejen tržnic, ale i nejrůznějších butiků a obchůdků v turisty vyhledávaných lokalitách a stále častěji také internetových obchodů, na jejichž nekalé obchodní praktiky si podvedení spotřebitelé stěžují. Příprava kontrol však vyžaduje stále více času a při kontrolách na tržištích i součinnost s dalšími státními orgány, neboť padělky už nejsou na pultech běžně vystaveny, ale čekají na „vážné zájemce“ v zázemí stánků nebo v přistavených autech prodejců. I přes různé triky zjistili inspektoři ČOI v průběhu ledna až září 2012 prodej padělků v téměř třetině prodejen, porušení dalších povinnosti pak ve ¾ kontrolovaných provozoven. Úspěšné kontrolní akce proběhly také ve dvou uplynulých víkendech na tržištích v Praze, v západních Čechách a na jihu Moravy. Výsledkem bylo zabrání dalších tisíců výrobků neoprávněně označených ochrannými známkami, jejichž prodejem by majitelům práv duševního vlastnictví vznikly škody v desítkách milionů korun. „Cílem kontrol je, aby v naší republice nepodnikali nepoctiví prodejci, ať je to na tržištích nebo kdekoliv jinde,“ řekl po kontrole tržnice na Folmavě Jan Štěpánek, ústřední ředitel ČOI.

Reklamy na spotřebitelské úvěry stále klamou

(Praha, 1. listopad 2012) Necelé dva roky účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru, který zpřísnil povinnosti zprostředkovatelů a poskytovatelů úvěrů, ukázaly, že ani tato úprava neomezila dostatečně nekalé praktiky zprostředkovatelů úvěru či věřitelů. O tom, že práva spotřebitelů jsou porušována ve stále stejném rozsahu, svědčí i zjištění České obchodní inspekce. Inspektoři zjišťují porušení zákona o spotřebitelském úvěru i zákona o ochraně spotřebitele, zejména užívání klamavých obchodních praktik při nabídce, reklamě nebo zprostředkování úvěru. V průběhu 194 kontrol provedených za ¾ roku 2012 zjistili inspektoři porušení povinností stanovených zákonem o spotřebitelském úvěru a zákonem o ochraně spotřebitele ve více než polovině případů – u 104 subjektů (tj. 53,6 %). Rizikovost těchto smluvních vztahů, které spotřebitelé uzavírají většinou ve finanční tísni a bez jakékoliv finanční gramotnosti, je vysoká, proto bude ČOI nebankovním subjektům nabízejícím, zprostředkujícím či poskytujícím úvěry věnovat zvýšenou pozornost i nadále.